Werkvorm – Oplossingen voor persona’s

,
Persona Strategisch Opleiden

Staat een bepaalde doelgroep centraal? Dan is deze werkvorm uitermate geschikt. Voorbeelden: Hoe kunnen we vastgeroeste medewerkers meenemen in veranderingen? Wat hebben onze Young Professionals nodig aan ontwikkeling? Welk product kunnen wij onze klant bieden op het gebied van …?

 

Doel: juiste benadering of oplossing kiezen voor een bepaalde doelgroep

Benodigdheden: uitdraai van Werkvorm Persona’s voor elke deelnemer (A3)

Groepsgrootte: 4-20 personen

Duur: 75-180 minuten (afhankelijk van hoe uitgebreid je de werkvorm maakt)

Voorbereiding werkvorm Oplossingen voor persona’s

Draai Werkvorm Persona’s uit voor elke deelnemer. Pas deze leaflet naar wens aan. Zorg voor een kraakheldere doelstelling: wat is het op te lossen probleem?

 

Uitvoering werkvorm Oplossingen voor persona’s

Stap 1: bespreek met de groep welke specifieke doelgroep centraal staat en wat de vraagstelling is.

Stap 2: verdeel de groep in subgroepen van ongeveer 4 personen.

Stap 3: leg uit: de helft van de groep speelt de rol van de doelgroep welke centraal staat. De andere helft van de groep stelt vragen en maakt op deze manier een persona. Samen wordt de leaflet ingevuld.

Stap 4: deel de informatie uit over wat een persona is en hoe je deze opstelt. Geef de deelnemers 5-10 minuten de tijd om deze informatie individueel te lezen.

Stap 5: geef 5-10 minuten de tijd om vragen over de opdracht te stellen. NB: het doel van deze oefening is niet om een perfecte persona te kunnen maken, dus hou de vragenronde kort.

Stap 6: laat de deelnemers nu 25-40 minuten aan de slag gaan met de persona’s. Alles is toegestaan: ze mogen internet gebruiken, collega’s bellen, vrienden, familie, etc.

Stap 7: kom weer bij elkaar: de twee vragers zijn nu de persona’s van de doelgroep. Samen stellen ze zichzelf voor aan de gehele groep. Bespreek met elkaar na wat de belangrijkste kenmerken zijn als men kijkt naar het onderwerp van de dag. Maximaal 5 minuten per groepje.

Stap 8: ga in subgroepen terug naar de kern van het probleem: welke oplossingen zien jullie nu? Afhankelijk van de probleemstelling kun je de deelnemers vragen om met 3 gouden oplossingen te komen of de eerste kaders te schetsen van een nieuw te ontwerpen product/dienst. Neem hiervoor 20-30 minuten de tijd.

Stap 9: Bespreek na in de groep. De acteur/trainer speelt de rol van de persona: koppel oplossingen terug naar waarden, normen, drijfveren, etc. van de persona. Maximaal 5 minuten per groepje

 

Elke week post Strategisch Opleiden een nieuwe werkvorm. Automatisch op de hoogte blijven? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief: 1 x per maand ontvang je een overzicht van alle gepubliceerde werkvormen in je email.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *