Werkvorm innovatieve ideeën genereren

,
Innovatieve ideeen genereren

Je bent op zoek naar innovatieve ideeën . Maar hoe zorg je ervoor dat de hersenen van de deelnemers in de creatieve modus komen? Er zijn allerlei varianten te bedenken. Deze werkvorm helpt je om zo’n bijeenkomst vorm te geven. Doordat deelnemers gedwongen worden om in ideeën en mogelijkheden te denken, wordt het out of the box denken gestimuleerd. Zo kun je zelfs op de meest sombere maandagochtend nog aan de slag met vernieuwende, innovatieve ideeën.

 

Doel: innovatieve ideeën genereren

Benodigdheden:

  • Wat dikker A4 papier
  • Schilderstape
  • A5 papier of A5 post-it’s
  • Post-it’s
  • Stiften

Groepsgrootte: 3-6 deelnemers

Duur: 90-120 minuten

Voorbereiding werkvorm Innovatieve Ideeën Generator

Leg het materiaal klaar op volgorde van gebruik. Zorg dat de wanden van de ruimte leeg zijn of dat je voldoende plaats hebt om ideeën op te hangen. Zoek verschillende (creatieve) ruimten (je hebt evenveel ruimtes nodig als dat er deelnemers zijn).

Uitvoering werkvorm Innovatieve Ideeën Generator

Stap 1: stuur iedere deelnemer naar een andere plek. Nee, niet naar de kantine of de gang op, maar naar een inspirerende plek: het dak, het bos in de buurt, het kantoor van de (afwezige) CEO, etc. Zorg ervoor dat de plek zo min mogelijk lijkt op hun eigen werkplek en er geen directe collega’s aanwezig zijn.

Stap 2: iedere deelnemer krijgt 10 minuten de tijd om vijf ideeën op te schrijven omtrent het onderwerp van de dag. De deelnemer schrijft per idee op een A4:

  • Titel van het idee
  • 1 korte verklarende zin

Stap 3: vervolgens komen alle deelnemers terug in de ruimte en verdelen hun A4tjes over de ruimte (op de muren, op de grond, op de tafels, etc.). De deelnemers pitchen hun A4tjes (1 minuut per idee) waarbij de overige deelnemers de drie beste ideeën eruit pikken. Deze worden opgehangen op de muren. Let op: dit is per deelnemer. Van elke deelnemer hangen dus de 3 beste ideeën op de muur.

Stap 4: vervolgens gaat iedere deelnemer bij een idee staan van een andere deelnemer. Iedereen krijgt vervolgens drie minuten de tijd om extra ideeën bij het hoofdidee te hangen. Deze sub-ideeën worden op A5 geschreven en erbij gehangen. Deze ronde doe je minimaal vier keer.

Stap 5: als het goed is heeft elk idee nu meerdere sub-ideeën. De deelnemers kiezen nu weer een idee uit en krijgen vijf minuten de tijd om ook op de sub-ideeën verder na te denken en extra ideeën uit te werken. Deze extra ideeën worden op post it’s geschreven en erbij gehangen. Ook deze ronde vindt minimaal vier keer plaats.

Stap 6: uiteindelijk krijgt elke deelnemer de kans om alle ideeën goed te bekijken: welke ideeën zijn het meeste uitgewerkt? Wat vindt hij/zij het beste idee? Stem met elkaar over het beste idee. Maak vervolgens afspraken over het vervolg van dit idee: van idee naar praktijk. Gebruik daar de overige tijd van de bijeenkomst voor.

Werkvorm Innovatieve Ideeën Generator – Een voorbeeld

Een voorbeeld: een logistieke onderneming vraagt aan haar pas afgestudeerde medewerkers om een nieuw product te bedenken voor de logistieke markt. Dit nieuwe product dient duurzamer te zijn dan vervoer over de weg. De onderneming zelf komt niet verder dan andere vormen van vervoer (trein, schip, vliegtuig), maar wil graag vernieuwende ideeën van deze young professionals.

Door het associëren van de young professionals komen er ideeën op tafel die passen op het gebied van het verkorten van logistieke routes, het veranderen van logistieke behoeften en het delen van logistieke netwerken met samenwerkingspartners. Door met elkaar te associëren worden deze ideeën al verder uitgewerkt dan alleen de hoofdlijnen. Als slot van de dag wordt het beste idee door de groep uitgewerkt tot een pitch voor de directie van de onderneming.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *