De trainsfer verbeteren: 5 tips

,
trainsfer

Of het nu gaat om een talentenprogramma of een losse cursus communicatie: hoe zorg je er als HRD-er voor dat datgene wat de deelnemers leren, ook uitgevoerd wordt in de praktijk? 5 tips voor een betere trainsfer.

  1. Zorg ervoor dat een cursus of training de juiste keuze is

Het begint natuurlijk altijd bij de keuze voor een training (of een andere leeractiviteit). Bij coaching on the job is de transfer anders dan bij een training: alleen al de fysieke afstand van de werkplek vraagt om een andere aanpak. Immers, tijdens een training wordt er geoefend in een ‘veilige’ omgeving en ook al zijn de oefeningen realistisch, de praktijk is weerbarstig. Een training is daarom ook niet altijd de juiste oplossing voor elk leerprobleem. Als vuistregel kun je aanhouden dat een training nuttig is wanneer het gaat om basiskennis en/of basisvaardigheden die voor een groep medewerkers hetzelfde is. Er kunnen uiteraard niveauverschillen in de groep zijn, maar iedereen blijft binnen het basisniveau.

  1. Wees concreet in welk gedrag verwacht wordt

Als iemand een basisvaardigheid aangeleerd krijgt, kun je niet verwachten dat hij/zij na een paar dagen training zich zal gaan gedragen als een expert. Wees duidelijk in wat er wel verwacht wordt van de deelnemer. Je kunt hier niet concreet genoeg in zijn. 

  1. Verleg de focus van de training naar de praktijk

We zijn gewend om voor een training de leerdoelen te bepalen: na de training weet je dit, kun je dat, etc. Niet slecht, maar het legt de focus op de training zelf. Probeer de focus juist op het werk te leggen: tijdens het werk doe ik X of Y of Z. Een evaluatie na afloop van de training wordt dan ook anders. De vraag is dan: gaan jullie dit doen? Heb je nu de juiste tools en middelen in handen om dit te kúnnen doen? Wat houdt je nog tegen? Ook als trainer kun je tijdens de training de focus op de praktijk leggen: wat ga je morgen doen met X of Y? Wat heb je nog nodig om morgen X of Y uit te voeren?

  1. Zorg voor een vervolg

Traditioneel gezien hebben we een training gevolgd, vullen we een evaluatie in en heel soms krijgen we nog een powerpoint toegestuurd. Na een week terug in de werkelijkheid, vervaagt het geleerde. Dit is makkelijk op te lossen door bijvoorbeeld korte ‘brain bites’ te sturen per email. De belangrijkste onderwerpen van de training opgedeeld in verschillende brain bites (bijvoorbeeld een kort filmpje, een mooi verhaal of een stukje theorie) en verzonden in de weken na de training. Want via herhaling beklijven onderwerpen beter. Er zijn talloze apps of systemen die dit voor ons kunnen automatiseren, waardoor tijdgebrek geen excuus meer is.

  1. Zorg voor begeleiding op de werkplek

Begeleiding op de werkplek is misschien wel de meest effectieve manier om het geleerde in de training toe te gaan passen. Daar zijn de meeste mensen het ook wel over eens, maar toch is dit vaak het eerste waar op bezuinigd wordt om de training betaalbaar te houden. Het is vaak duur én behoorlijk heftig. Moet je je voorstellen dat je een training over klachtcommunicatie hebt gehad. Gaat een coach dan naast je zitten bij de volgende klantmeeting? Best heftig. Daarom een paar alternatieven:

  • Laat deelnemers aan het einde van de training afspreken met hun leidinggevende over 3 situaties waarin hij/zij het geleerde toe gaat passen en feedback wil.
  • Laat deelnemers aan het einde van de training een buddy binnen de groep kiezen om elkaar in 3 situaties te voorzien van feedback en te coachen.
  • Koppel deelnemers aan een ervaren medewerker en laat deze koppels afspraken maken over situaties voor feedback/coaching.
  • Zorg voor 3 intervisiemomenten in de weken na de training en laat de groep elkaar helpen bij moeilijke situaties op te lossen.

 

Nog andere tips? Laat deze hieronder achter!

Schrijf je onder aan deze pagina in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig onze nieuwsitems.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *