• Stockfoto Lisa

Tijd: misschien wel de grootste vijand van een training. Het begint vaak al aan de voorkant: kan de training niet korter? Een hele dag kunnen de mensen echt niet vrijmaken in hun agenda! En als de training dan gepland staat, zien we dat veel deelnemers toch gestresst en met hun telefoon in de aanslag meedoen. Soms piepen ze er zelfs tussenuit of gaan ze eerder weg voor een afspraak die echt niet anders kon. Tot ons grote verdriet, want leren kost nu eenmaal tijd.

Tijd & ruimte

Voor een goed programma hebben we tijd nodig. Allereerst omdat didactisch gezien er vaak een opbouw zit in wat iemand leert. Daarnaast heb je ook tijd nodig om veiligheid in een groep te creëren. Maar boven alles hebben deelnemers ruimte nodig: ruimte in hun hoofd om dingen op te nemen. Om open te staan voor nieuwe dingen. Maar ook om na de training het nieuw geleerde in de praktijk te brengen. Om niet meteen weer in een gestresste omgeving brandjes te moeten blussen, maar om bewust de tijd te nemen om te oefenen en het geleerde toe te passen.

Wanneer dan trainen?

Het voorjaar en het najaar zijn periodes waarin iedereen heel druk is. Toch zijn het ook bij uitstek de drukste maanden in trainingswereld. Aan de ene kant begrijpelijk: organisaties kiezen ervoor om trainingen aan te bieden op het moment dat er zoveel mogelijk deelnemers aanwezig zijn. Rustige(re) maanden of weken hebben vooral te maken met het feit dat er dan veel collega’s weg zijn. De maanden juni, juli en augustus bijvoorbeeld. Toch is het maar zelden zo dat iemand al die maanden weg is.

Summer school

Wil je juist gebruik maken van de tijd en ruimte die collega’s in de zomermaanden hebben? Organiseer dan juist trainingen in deze maanden. Voor wie er is, voor wie tijd heeft en voor wie ruimte heeft. Maak mensen bewust van deze mogelijkheid en de voordelen die het heeft. En zijn die zomermaanden in jullie organisatie nou net die drukke maanden? Dan geldt natuurlijk het tegenovergestelde. Wees wel op tijd, want ook trainers willen nog wel eens op vakantie gaan ;-)

Contact

Wil je graag contact met ons over de invulling van jouw summer school? Maak dan direct een vrijblijvende afspraak.